25 jaar Hippmann

Hippmann meet elke sporter zijn menselijke maat.

Door Truus Goethals, donderdag 30 september 2010

BRUMMEN – Dat de niet onverdienstelijk presterende judoka Gert Hippmann (hij maakte deel uit van de Nederlandse judokernploeg) in 1985 besluit een eigen sportschool te beginnen is een logische stap te noemen.

25_jaar_hippmann_foto_stentorNu staat alweer het 25-jarig bestaan voor de deur, alle reden voor een terugblik.
In al die jaren is weinig bij het oude gebleven. Het krachtsportcentrum van 1985 is veranderd in een instituut waar het aanbod is aangevuld met conditietraining, begeleid trainen en cardiofitness en figuurcorrectie. Gert Hippmann en Fien Seegers gaan in 1985 van start in Jongerencentrum De Draak (in het RKJKgebouw), waar ze een kleine sportschool met schijven en dumpels inrichten. “Cardiofitness had je nog niet in die tijd. Loopbanden evenmin.” Op de openingsdag hebben ze tachtig inschrijvingen en na een jaar zijn al 250 mensen lid. In 1986 vertrekken ze daarom naar een fabriekspand van Noordermeer aan de Mercuriusweg. Waar meer ruimte is, maar toch… , elk jaar wordt er meer gehuurd en bijgebouwd om genoeg ruimte te hebben voor het immer groeiende aantal leden. De wens van een eigen, nieuw pand, met nog meer ruimte, blijft zich aandienen. En in 1997 kopen de ondernemers grond naast het zwembad, de hondenvereniging en de kindervakantiespelen. De krachtjongens in hun hempies en alle andere leden helpen de eigenaren hun nieuwe sportschool gebruiksklaar te krijgen. Van rustiger tijden is dan echter nog steeds geen sprake. In verband met de ledengroei naar 1500 moet in 2002 weer worden bijgebouwd. “Maar nu is het goed”, zegt Gert. Over zijn sportcentrum zegt Hippmann: “We zijn een afspiegeling van de samenleving. Mensen moeten zich bij ons fijn voelen. Dan gaan ze trainen. En als je sport, is iedereen gelijk.” Kenmerk van sportschool Hippmann is de laagdrempeligheid. Er is geen pasjessysteem. Samen met medewerkster Bep schrijft Gert persoonlijke schema’s uit. Ze kiezen bewust voor menselijk maatwerk. Hoewel sommige sportscholen in de omgeving kiezen voor minder krachttrainingen doet Gert daar niet aan mee. “Ik ben ermee begonnen en het hoort erbij. Onze leden zijn trouw, evenals het gros van het personeel dat al jaren deel uitmaakt van het team.”